ביקור בברצלונה מחייב התייחסות רצינית. לא בכדי ממאנת ספרד להיפרד מבירה קטאלונית זו, ולא לשווא היא מושכת מדי שנה תיירים רבים. כאן הקים אנטוניו גאודי את המבנים המונומנטליים שלו, וכאן בילה הצייר פבלו פיקאסו שנים רבות מחייו. זוהי מטרופולין סוערת ומרגשת, וכמו כל עיר אירופית, ניתן למצוא בה שלל אטרקציות ונקודות חן.
אתרי חובה
שדרות הרמבלס
התחנה הראשונה של כמעט כל מבקר בברצלונה היא המדרחוב הידוע בשם רמבלס (La Rambla). השדרה מתפרסת על קצת יותר מקילומטר וכמו כל אזור מרכזי ניתן למצוא בה חנויות שונות, מסעדות וגם מופעי רחוב שונים. זהו המקום להגיע אליו אם רוצים לספוג מעט מן האווירה העירונית של ברצלונה, ומכאן ניתן להגיע גם לרובעים אחרים ולחלקים אחרים של ברצלונה.
השוק
לאחר הסיור הראשוני בשדרות רמבלס מומלץ שלא להחמיץ ביקור בשוק האוכל המפורסם של ברצלונה. הכוונה כמובן לשוק לה בוקריה (La Boqueria) שלא ממש מזכיר את השווקים הישראלים. זהו שוק "מתוקתק" כל פרי במקום שלו, הדגים טריים ומבריקים, התבלינים ריחניים וטריים, והמאפים מושלמים. שוק האוכל הזה ממוקם באזור סנט ג'וזף שבו ניצב בעבר מנזר והוא פועל בימים שני עד שבת בין השעות שמונה בבוקר ועד שמונה בערב. בכתובת אתר האינטרנט של השוק (http://www.boqueria.barcelona/home) ניתן למצוא מפה המפרטת את מיקומי הדוכנים השונים ומידע רלוונטי נוסף.
הרובע הגותי
שדרות הרמבלס מובילות לאזור נוסף שנחשב לאחת הפנינים של ברצלונה, והוא הרובע הגותי. שמו הקטאלני הוא barri Gotic או el Gotic וחלק מהמבנים שלו היו קיימים כבר במאה ה-14. המשפט "סמטאות צרות וציוריות" נשמע אולי קלישאתי, אך הוא מתאר בדיוק מרשים את האזור העתיק הזה שמשובצות בו היום חנויות בוטיק, סדנאות מלאכת יד וגלריות ייחודיות. באזור זו ניתן גם למצוא מספר אטרקציות מרכזיות של ברצלונה, בין השאר את כיכר ריי, את כיכר סנט ג'ומה, את קתדרלת ברצלונה, את מקדש אוגוסטוס ואת מוזיאון פיקאסו. ברובע הגותי ניתן גם עוד לראות עדויות לשרידיה של קהילה יהודית שחיה בעבר במקום; כאן ניצב בית כנסת משוחזר (סינגוגה מאיור) שהיה קיים כאן בימי הביניים.
הארכיטקטורה של גאודי
האדריכל הידוע אנטוניו גאודי הפך זה מכבר להיות מזוהה עם העיר ברצלונה, ואין ספק כי הסגנון שלו שינה את פניה. גאודי השתייך לתנועת האר נובו (Art Nouveau) שהייתה פופולרית בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, אך למעשה סיגל לעצמו סגנון ייחודי שפרץ את מסגרת התנועה. גאודי נהרג בתאונת דרכים בשנת 1926, אך המבנים שבנה ממשיכים למשוך אליהם תיירים עד היום. גם מי שזמנו קצר, כדאי שיקדיש לפחות יום אחד לביקור בכמה מיצירותיו.
סגרדה פמיליה
כפי שיווכח כל מי שנכנס בשעריה, כנסיית סגרדה פמיליה (La Sagrada Familia) אינה כנסייה רגילה. זהו מבנה שהקמתו החלה בשנת 1882 וסיומה המשוער הוא בשנת 2026. תפקידה המסורתי של הכנסייה הוא להדגיש את גדולתו של האל לעומת חייו החולפים של האדם, אך למבקרים במקום ייראה אולי שתפקידה העיקרי של כנסייה זו היא לממש את חזונו של גאודי ולהוכיח את גאונותו. על פי תוכניתו של גאודי הכנסייה אמורה לכלול 18 צריחים המסמלים את 12 השליחים, את מריה הבתולה ואת ארבעת האוונגליסטים, אך כיום רק שמונה צריחים קיימים. המבקרים מוזמנים לטפס במעלה הקתדרלה ולצפות מקרוב בכל הפרטים הקטנים והעדינים ולהתרשם מאופן שבו גאודי משחק עם האור החודר למבנה.
קאסה מילה
אחרי ביקור בכנסייה המרשימה, תראה הקאסה מילה (Casa Mila) צנועה מאוד, אך דווקא כאן הפרטים הופכים להיות נגישים יותר והסגנון של גאודי מובחן ומודגש יותר. הקווים המתעגלים של המבנה נועדו לעורר אסוציאציות של גלי ים, אך בעבר בניין זה לא זכה להערכה רבה, וניתן לו השם המזלזל "המחצבה" (La pedrera). על גג המבנה ניתן לראות את הארובות המפוסלות ובעליית הגג של המבנה אפשר לבקר במוזיאון ולהכיר קצת יותר לעומק את סגנונו של גאודי ואת ההיסטוריה שלו.
קאסה באטיו
זהו מבנה נוסף שמומלץ שלא לוותר על הביקור בו. בקאסה באטיו (Casa Batllo) באה לידי ביטוי פלטת הצבעים העשירה שבה השתמש גאודי. על אף השימוש בגוונים ובצבעים רבים, באופן פלא כמעט הצליח גאודי לשלב בין כולם בהרמוניה ייחודית ופורצת דרך. הקווים העגולים של הדלתות ושל המבנה בכללותו יוצרים את התחושה כי הזמן כאילו החליק בעצמו את קווי הבניין, ועל כן הוא מצליח לסגל לעצמו מצד אחד מראה מהפכני וחדיש ומצד שני נדמה כאילו תמיד עמד כאן.
פארק גואל
גם מי שאינו מעריץ את יצירתו של גאודי מוכרח לבקר בפארק גואל (Park Guell) שעוצב בשלמותו בידי האדריכל. פטרונה לשעבר של העיר, הרוזן יוסביו גואל, ביקש להקים במקום שכונת מגורים יוקרתית, אך בשל הביקוש הנמוך עבר הפארק לידי העירייה. הפארק משובץ ביצירות מוזאיקה שונות ובמבנים מפותלים המעוררים את הדמיון, ובין המבנים השונים ניתן לסייר בין השבילים שבהם מופיעות לעתים להקות רחוב שהופכות את האווירה למשובחת עוד יותר.
אתרים מומלצים נוספים
מונטז'ואיק
קצת רחוק יותר ממרכז העיר נמצאת גבעה שיש האומרים עליה שפירוש שמה הוא "הר היהודים" (Montjuic). כאן ניתן לטייל בין שבילים תלולים עד שמגיעים למבצר העתיק הנמצא בראשה שנבנה במאה ה-17. כאשר מזג האוויר נעים, זוהי הזדמנות אידיאלית לטייל בין הגינות השונות ולהשקיף מהם על העיר כולה. מי שמעוניין מוזמן להגיע לכאן גם באמצעות רכבל.
פואבלה אספניול
לא רחוק ממונטז'ואיק מצוי אתר מקסים בשם פואבלה אספניול (Poble Espanyol) שנועד להדגים את אורח החיים המקובל בכפר הספרי המסורתי. ניתן לראות כאן בתים הבנויים בסגנון הוותיק על פי אפיון של אזורים שונים, והוא מתאר את מגוון הסגנונות הארכיטקטונים שהיו נהוגים בספרד לאורך ההיסטוריה. ה"כפר" הזה הוקם לכבודו של היריד העולמי של שנת 1929, אך הוא ממשיך לפעול גם היום ומושך מבקרים רבים. זהו אתר שיכול להתאים במיוחד למשפחות בזכות פעילויות רבות שהורכבו במיוחד עבור ילדים, ובעונת הקיץ במיוחד מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. המבקרים במקום מוזמנים לתכנן את ביקור גם באמצעות אתר האינטרנט https://www.poble-espanyol.com/en/ המפרט את האירועים הצפויים.
אצטדיון קאמפ נואו
כל אוהד כדורגל המגיע לברצלונה לא יצא ידי חובתו אם לא ביקר באצטדיון קאמפ נואו (Camp Nuo) הכולל כמעט 99,000 מושבים. בתוך יציע מספר 7 של אצטדיון זה מצוי מוזיאון הכדורגל FC Barcelona המוקדש לקבוצת הכדורגל של העיר. המוזיאון מתפרס על פני שתי קומות וכולל מוצגים רבים המתארים את סיפורה של קבוצת הכדורגל המפורסמת. אפשר לצפות כאן בגביעים ובמדליות כשלצידם מוצגים מסמכים שונים כגון חוזים וכרטיסי כניסה למשחקים. את הכרטיסים לביקור במקום כדאי מאוד להזמין מראש, ואם מתכננים לצפות במשחק כדורגל, מומלץ להצטייד בכרטיסים מבעוד מועד.
למשפחות
משפחות הכוללות ילדים קטנים לא יתקשו למצוא בברצלונה אתרים שונים שיעניינו את חברי המשפחה הצעירים יותר, אך מקום מומלץ נוסף הוא האקוואריום של ברצלונה. באקווריום הזה ניתן לצפות ביותר מ-10,000 דגים השוחים ב-35 המכלים של האתר, והקטנים ישמחו בוודאי ללכת במנהרה שלאורך הדפנות שלה מסיירים כרישים.
מוזיאונים
המטרופולין של ברצלונה היא כאמור עיר שוקקת שמתקיימים בה חיי תרבות ערים ומרתקים. חיים אלו, כך מסתבר התקיימו כאן תמיד, ואת ההוכחה לכך ניתן למצוא במגוון המוזיאונים הקיימים בעיר.
מוזיאון פיקסו
בתוך הרובע הגותי מצוי מוזיאון שעשוי לשבור כמה מיתוסים הנוגעים לצייר פבלו פיקסו. אנשים רבים החושבים על אמן זה נזכרים סביר להניח בכל אותם פורטרטים צבעוניים המציגים דמויות מעוותות ומשונות. אך מוזיאון פיקסו בברצלונה מאפשר הצצה לכל תהליך התפתחותו של פיקסו כצייר. כאן ניתן לראות גם עבודות שאינן מן המפורסמות, וכאן מוכח מעל לכל ספק – האיש ידע לצייר. גם הביקור במבנה המוזיאון עצמו הוא חוויה ייחודית שכן מדובר בבניין עתיק ויפיפיה המתחבר לשאר חלקי הרובע.
מוזיאון מירו
בניגוד לעמיתו, פיקסו, חואן מירו (Joan Miro) מפורסם פחות, ועל כן ביקור במוזיאון זה מומלץ בעיקר למי שמכיר את יצירתו של האומן ומעריך את פועלו. מירו עושה שימוש מרתק בצבע ובצורה, והטכניקות שלו בשעתן היו ייחודיות ופורצות דרך. במוזיאון מתקיימות גם תערוכות של אמנים אחרים, ומומלץ להתעדכן בדבר האירועים הנוכחיים.
מוזיאון קטאלוניה לאומנות
מי שמעוניין במבט כולל על מגווון רחב של יצירות מתקופות שונות, יכול לבקר במוזיאון הלאומי של קטאלוניה לאומנות (Museu Nacional d`Art de Catalunya). המוזיאון ממוקם במבנה המרשים Palau Nacional, ומוצגות בו יצירות מרתקוצ רבות. כדאי להתעדכן באתר האינטרנט של המוזיאון (http://www.museunacional.cat/en) בדבר התערוכות הקבע והתערוכות הזמניות הצפויות במוזיאון.
אירועים ופסטיבלים
אומנם אין צורך לתכנן את הנסיעה לברצלונה בהתאם לתאריכים מסוימים, אך לפני שנוסעים מומלץ לבדוק ולהתעדכן בדבר האירועים השונים. בברצלונה מתקיימים חגים רבים ופסטיבלים העשויים להפוך את חווית הטיול בעיר למיוחדת באמת.
חגיגות לה מרסה
כל שנה ב-24 בחודש ספטמבר מתחיל הפסטיבל שבלתי אפשרי להתעלם ממנו. חמישה ימים שבהם גודשים את העיר אמני רחוב ומתקיימים מצעדים של בובות ענק ומופעים של מוזיקה חיה. הפסטיבל הזה שהחלו לחגוג אותו בראשיתה של המאה ה-20, הוא כביכול יום חגה של בתולת החסד (La Virgen de la Merced), אך תושבי העיר אינם צריכים למצוא "תירוץ" בשביל לבלות. בשל אירועי הפסטיבל שכוללים גם זיקוקים, פרמידות אנושיות וריקודים, קשה מאוד להזמין חדרים בבתי מלון, ומי שמעוניין לבקר בברצלונה בתקופה זו, צריך לבצע הזמנה מראש.
פסטיבל הסונאר
אירוע נוסף המושך משתתפים רבים, הוא פסטיבל הסונאר (Sonar) המתקיים בחודש יוני ועיקרו – מוזיקה אלקטרונית ואומנות אור-קולית. בתקופה זו מרכז הפסטיבל את מיטב הדיג'י מכל העולם, ומתקיימות הופעות שונות. גם בתקופה זו, שהיא עונת התיירות המבוקשת גם ככה, מומלץ להזמין מקומות מראש.
פסטיבל פרימוורה
פסטיבל נוסף לחובבי מוזיקה הוא פסטיבל פרימוורה (Primavera Sound Festival) המתקיים בסוף חודש מאי עד תחילת חודש יוני. באי הפסטיבל יוכלו ליהנות מהופעות גראנג', פופ אלקטרוני ורוק, שיתקיימו ברחוב דיאגונל הנמצא במרחק של כרבע שעה ממרכזה של העיר.
פסטיבל סנט-חואן
בברצלונה כאמור כל סיבה היא כשרה למסיבה, וכזה בדיוק הוא פסטיבל אמצע הקיץ שמתקיים לקראת סוף יוני. הפסטיבל נקרא אל שמו של יוחנן המטביל, אך נראה שיש לו שורשים עתיקים יותר, שכן מטרת החגיגה היא לציין את נקודת היפוך הקיץ. החוגגים מציינים את שמחתם במופע זיקוקים, בהבערת מדורות, באכילת עוגות ובשתייה, כמובן.
פסטיבל סיטגס
לסיום, פסטיבל שהוא חובה לאוהדי קולנוע איכותי – פסטיבל סיטגס (Sitges) המתקיים בדרך כלל במהלך חודש אוקטובר בכל שנה. כדי להגיע לכאן יהיה צורך אומנם בנסיעה קצרה לעיירה סמוכה סיטגס, אך מי שמעוניין לחוות פסטיבל סרטים בינלאומי מהו – מומלץ בחום. רוב הסרטים יכללו כתוביות באנגלית, וגם האירוע עצמו (מכיוון שזהו פסטיבל בינלאומי) יתקיים בשפה האנגלית. העיירה סיטגס עצמה היא נעימה למדי, וחלקו הגדול של התיירים הישראלים טרם גילה אותה.